MedverkandeNord

Kyrkhelg Nord 2022

Helgens medverkande

Härifrån kan du navigera dig till information om olika medverkande i årets Kyrkhelg.

Erik J. Andersson är född 1974 och har tidigare varit missionär i Peru och sedan missionsledare för Evangelisk Luthersk Mission – Bibeltrogna Vänner. Idag arbetar han som läkare på en vårdcentral och som predikant i missionshuset i Örkeljunga i Skåne. I december 2021 disputerade han i kyrkohistoria vid Åbo Akademi med en avhandling om Axel B. Svensson, en av missionssällskapet Bibeltrogna Vänners grundare. Erik bor i Örkeljunga, Sverige, tillsammans med frun Margareta (Maggan). De har tillsammans fyra barn. Fritiden ägnas åt kyrkohistoriska studier.

BarnOas är en del av Oasrörelsen i Svenskfinland och består av ett gäng glada typer som vill att så många barn som möjligt ska få lära känna Jesus!
Därför reser man gärna runt och hälsar på församlingar och barngrupper.

Jan-Gustav Björk är präst i Jakobstad och gift med Mikaela. De har tre barn tillsammans. Han leder samtalsgrupper för män och studerar till lösningsfokuserad terapeut. Idrott, natur, böcker, vänner och byggande är fritidssysselsättningar.

Biskop Johan Candelin vigdes nyligen till biskop i Myanmar Lutheran Church (Burma). Han är tidigare kyrkoherde i Gamlakarleby och ordförande i Martyrkyrkans Vänner sedan 40 år. Han har varit i FN som representant för väckelsekristna i många år. Han är gift med Anna och har fem barnbarn. Hans intressen är väckelse, fredsarbete och standup-komik.

Anna och Magnus Dahlbacka har under tolv års tid arbetat som bibelöversättare och språkutvecklare bland samburufolket i Kenya, utsända av SLEF. De bor i Finland sedan fem år tillbaka, men Magnus reser regelbundet till Kenya eftersom han fortfarande arbetar med bibelöversättning. Anna arbetar som verksamhetskoordinator och mediesekreterare i SLEF. Tillsammans har de tre barn i åldrarna 10, 13 och 15 år.

Bo-Erik Ek är ingenjör och företagare. Han är gift och har fyra barn och åtta barnbarn
På fritiden tycker Bo-Erik om att röra sig, både med kroppen och runt i runt världen.

Johan Eklöf är prost och pensionerad kyrkoherde, bosatt i Lappfjärd. Han är gift med Harriet och har sex utflugna barn. Innan Johan började läsa teologi hade han jobbat bl.a. som matematiklärare, socialarbetare och journalist. Efter sin pensionering har Johan deltagit aktivt i flyktingarbetet i sin hemförsamling och också fått se flera muslimer komma till kristen tro. På fritiden ägnar sig Johan gärna åt fotografering, musiklyssnande (med god ljudåtergivning!), läsning (favoritförfattaren är C S Lewis) samt att umgås med de tretton barnbarnen.

Cay-Håkan Englund är gift med Lotta och har en dotter som är tio år gammal. Familjen har en hund som är knappt tre år gammal. Han arbetar som församlingspastor i Bergö och Petalax församlingar, men bor på Bergö. Cay-Håkan är teologie magister. Till fritidsintressena hör musik (lyssnar men komponerar också egen), litteratur (teologi och fantasy) samt medeltida fäktning.

Samuel Erikson tjänar sedan fyra år tillbaka som kaplan i Vörå församling. Samuel anser att till det bästa i livet hör att leva i kyrkoåret med Ordet och sakramenten. Han är gift med Johanna och de har tillsammans två små barn. Om han har ledig tid över, åker Samuel gärna på en cykeltur eller arbetar med något praktiskt på gården.

EvangeliVox är Svenska Lutherka Evangeliföreningens kör för vuxna. Den startade sin verksamhet hösten 2015 och har sångare från hela Österbotten. Kören övar ca en gång i månaden på olika orter i Österbotten. Repertoaren består av både traditionell körmusik, nya arrangemang av gamla kära andliga sånger och litet gospelinfluerade tongångar. Kören leds av Mikaela Malmsten-Ahlsved. Niklas Lindvik fungerar som körens pianist.

Sara och Robin Fagerholm har varit gifta sedan 31.12.2020. Sara, född i Jakobstad, studerar till idrottsinstruktör på Arcada och Robin, född i Karleby, jobbar som servicechef på Friends & Brgrs. På fritiden sportar de mycket med t.ex. frisbeegolf och badminton. De är båda musikintresserade och framför ofta flerstämmig sång.

Gospel Riders grundades 1980. För närvarande är man c:a 800 medlemmar från alla kristna samfund. Man betonar det centrala kristna budskapet utan att gå in på det som skiljer. Man ordnar tillsammans med lokala församlingar motorcykelgutstjänster, besöker skriftskolor och läger. Medlemmarna är både män och kvinnor. För att fungera bättre på det lokala planet har man drygt 20 underavdelningar i landet. Ett stort antal nya testamenten har tryckts med livsberättelser, vilka delas ut åt intresserade.

Håkan Granberg är teologie doktor och har undervisat i teologi och politisk etik i Hong Kong och Kina. Han är gift med Judy och bosatt i Kvevlax. De har två vuxna söner och en dotter.

Karl Granberg är uppvuxen som missionärsbarn i Hongkong, där han också bott med fru och barn. För några år sedan flyttade de till Finland med en vision att renovera ett gammalt bönehus i Västerhankmo. Sedan dess har Karl jobbat bl.a. för Studentmissionen.

Alicia Grankulla är 20 år gammal och uppvuxen i en stor kristen familj i Larsmo. Hon jobbar deltid vid Friends & Brgrs och som vikarierande koordinator vid SLEF:s Bokcafé Station1. Utanför jobbet så gillar hon att vara med som hjälpledare på skriftskolläger och weekender för Larsmo församling. Alicia tycker också om att umgås med familj och vänner samt allt man kan göra utomhus, också att träna, läsa och sjunga.

Victoria Grönlund är psykolog bosatt i Sundom, utanför Vasa, med sin familj, som består av maken David och fyra barn. Redan under studietiden bekantade hon sig med förlåtelseforskning. I sitt arbete som företagspsykolog har hon märkt att ämnet har praktisk relevans och att dess betydelse är stor.

Toni Heikkilä är en 29 år gammal Larsmobo som bor i Lepplax tillsammans med sin hustru Emilia och barnen Hosea och Ezra. Han jobbar som Albanienmissionär för LFF. För tillfället sköter han jobbet delvis på distans och delvis på plats i Albanien. I maj blev Toni prästvigd till den evangelisk-lutherska kyrkan i Albanien (Kisha Ungjillore Luterane ne Shqiperi). Toni är utbildad ingenjör och är på slutrakan av sina teologistudier. Han brinner för människomöten, andra kulturer, matlagning och innebandy.

Jouko M. Heikkinen är teologie doktor och kyrkoherde emeritus i Halso. Han är gift med Anitta. De har ett barn som bor och jobbar i Jyväskylä. Jouko har skrivit böcker om konsten att dö (ars moriendi). Den senaste boken heter Sinä Herra pelastat minut syvistä vesistä. Opas kuolevalle ja hänen saattajalleen.

Annett Häggblom är karlebybo av födsel och ohejdad vana, dotter, hustru, mamma, farmor, mormor och matte. Arbetar som översättare och själavårdare och trivs ute i naturen eller uppkrupen i soffhörnet med en god bok. Annett förundras varje dag över Guds godhet och nåd mot henne.

Max Jakobsén är 24 år gammal och studerande. Han jobbar med ungdomar och är gift med Henna.

Brita Jern jobbar som missionsledare i SLEF. Hon är lärare och teolog och har med sin familj varit missionär i Kenya i tio år. Brita är gift med Olof och har fyra vuxna barn.

Peter Kankkonen verkade efter fem år som präst i Helsingfors som kyrkoherde i Karleby under åren 1986-2014. I sin självbiografi Hästprästen berättar han om sin prästgärning och om hur man började arrangera Kyrkhelgen.

Syster M. är uppvuxen i ett muslimskt hem i Iran. I sitt djupt rörande vittnesbörd berättar hon om hur Herren Jesus fann henne, hur han verkat i hennes liv och hur hon i dag arbetar för Guds rike.

Josefine Nybacka är en 27-årig karlebybo som arbetar som lärare. På fritiden motionerar hon gärna och umgås med familj och vänner.

Jakob Nybäck är gift sedan år 2008 och en stolt tvåbarnsfar. Han en lycklig återinflyttare till Finland efter många resor och vistelser utomlands. Jakob jobbar som produktchef i Jakobstad. På fritiden trivs han bäst med att jobba med händerna tillsammans med familjen på olika byggprojekt, men också odlingar, djur och fiske.

Christian Nygård är hemma från Karleby, men bor sedan sju år tillbaka Helsingfors. Han arbetar till vardags med revision, men hinner även vara aktiv i Petrus församling och har tidigare även varit med i Studentmissionen och varit på korttidsmission i Sydafrika.

Jan Nygård är 64 år och kaplan i Karleby svenska församling, en av arrangörerna för kyrkhelgen. Han har i många år varit verksam inom själavårdsrörelsen Helhet genom Kristus r.f. samt inom Oasrörelsen i Svenskfinland. Han är gift med Erica och de har tre vuxna barn. På fritiden är Jan en aktiv ornitolog.

Markus Paananen är utbildad merkonom och jobbar med råmaterialbalans på Snellmans. Han är gift med Jennie och på fritiden gillar han naturliv, bl.a. att fiska, men även att resa och spela golf.

Olle Rosenqvist är tidigare pastor i Kvevlax missionskyrka och en långvarig medlem i MKV:s styrelse och. Han har varit på Himalaya ett fyrtiotal gånger och under åren i missionsarbetet sett närmare 100.000 människor komma till tro på Kristus.

Benjamin Sandell är en 36-år gammal tvåbarnsfar som sedan ett år tillbaka är bosatt i Vasa. På hans hjärta finns att se församlingar upptäcka potentialen som Jesus lagt ner i varje gemenskap och att hitta sin plats i Hans mission för vår värld.

Marianne och Jan-Erik Sandström bor i Jakobstad. Marianne är numera pensionär men arbetar som diakoni inom Jakobstads svenska församling, där hon särskilt engagerat sig i flyktingarbetet i Tehuset för kvinnor. Jan-Erik är tidigare kyrkoherde i Purmo församling, men idag en glad pensionär. Han har jobbat som präst sedan 1974. I yngre år arbetade han som brigadpastor vid Nylands Brigad. Marianne och Jan-Erik har även en tid verkat som missionärer i Kenya. De har fem vuxna barn. På fritiden blir det motion och sång för Jan-Erik.

Peter Silfverberg är teologie magister och arbetar som församlingspastor i Karleby svenska för-sam¬ling. Han är gift med Anne och de har tillsammans tre vuxna barn; Jonathan, Lucas och Hannes.

Jens Sjölind har fru, två barn med familjer och fem barnbarn. Han jobbar på dagarna som fysioterapeut.

Mats Sjölinds lovsångsteam bildades till en Oaskonferens i Vasa 1998 och har hållit på i drygt tjugo år. Medlemmarna i teamet kommer från Vasa i söder till Karleby i norr. Man har fungerat som ”husband” vid Oas-konferenserna i Svenskfinland under alla dessa år. Dessutom kallades man att medverka vid en Oas-konferens i Sverige 1999 och det blev en fortsättning på hela femton år, mest i norra men också ett par gånger i södra Sverige. Under flera år har teamet regelbundet medverkat på Fokus-samlingar i Jakobstad och på Crosspoint-ungdomskvällar i Karleby samt diverse andra samlingar såsom Kyrkhelgen med flera. Repertoaren består av svenska, finska, israeliska och engelska lovsånger samt av psalmer och sånger från väckelsetraditionen. Fokus ligger mera på att sjunga till Gud än om Gud. Lovsång är ju inte en musikstil, utan handlar om hjärtats tillbedjan av vår Herre och Frälsare, vilket kan uttryckas på många olika sätt, enligt Mats Sjölind.
Lovsångsteamet samarbetar ofta med lovsångsdansgruppen Machol l’Adonai från Karleby. Machol l’Adonai betyder ”dans till Herren” på hebreiska och det är precis vad gruppen ägnar sig åt – att lovprisa med hela kroppen. Gruppen består av ett tiotal dansare och på repertoaren finns såväl utpräglade lovsånger som israeliska danser. I Bibeln förekommer det vid ett flertal tillfällen att människor visade sin tacksamhet och glädje genom att dansa till Guds ära.

Juliana och Johan Sten. Johan är utbildad kyrkomusiker från yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Han arbetar som kantor i Karleby svenska församling. Till familjen hör makan Juliana samt barnen Astrid (1½ år) och Simeon (3 år). På fritiden läser Johan gärna böcker, jobbar i trädgården eller tar en löptur.

Per ”Pilde” Stenberg är kyrkoherde i Karleby svenska församling, gift med Sini och har sex barn i olika åldrar. Till fritidsintressena hör musik (särskilt progressiv rock), datorer samt båt- och villaliv.

Bengt Svenfors är numera pensionär, men har jobbat som privatföretagare i 35 år inom båttextilbranchen.

Alf Wallin har i många år arbetat som missionär i Kenya men är nu pensionär. Han är gift med Mona och de har tre gifta söner med familjer. Alfs fritidsintressen har alltid handlat om djur och natur och uteliv i alla former.

Tobias Wallin är en löparintresserad familjefar med fyra barn och fru. Han jobbar som diplomingenjör inom processteknik på Citec.

Nina Åström är född och uppvuxen i Karleby. Hon kom till tro som sjuttonåring. Till utbild­ning­en är Nina lärare i engelska och svenska (FM) från Åbo universitet (Turun Yliopisto). Hon arbetar som sångerska, evangelist, låtskrivare mm, och jobbar med texter på många olika sätt. I över trettiofem år har hon jobbat i väldigt olika sammanhang i över trettio länder. Nina har gett ut sjutton album. Hon har uppträtt i kyrkor, konsertsalar, festivaler, euro­visions­schla­ger­festivalen, slumområden och i tv och radio. Vid sina framträdanden vill hon lyfta fram nå­den och sanningen i Jesus. I omkring tjugo år har Nina också uppträtt i ca 400 fängelser och hem för drogrehabilitering på olika håll i världen, särskilt i länder som hörde till det forna Sov­jetunionen. Kommunikation genom internet (bl.a. podcasten Ateria aavikolla) är en viktig del av hennes arbete. Nina är gift med Benni sedan 40 år tillbaka. De har tvillingdöttrar och ett barnbarn. Läsning är det största fritidsintresset. Hemsida: www.ninaastrom.com

Susanna Östman är först och främst hustru och mor till fyra barn, varav den yngsta snart blir tonåring. Hon jobbar som klasslärare, älskar att läsa och skriva, sjunga och spela till Herrens ära samt att vistas ute i skog och mark och på hav. Susanna tycker om att fundera över livets djupa frågor, ensam eller tillsammans med en god vän.

Barnledarna Åsa Tylli och Christel Wargh, övrig personal samt frivilliga i Karleby svenska församling. Kyrkokören samt kören Paletten och KU:s blåsorkester, båda under Ingmar Byskatas ledning, medverkar vid söndagens högmässa.