MedverkandeNord

Kyrkhelg Nord 2023

Helgens medverkande

Härifrån kan du navigera dig till information om olika medverkande i årets Kyrkhelg.

Victoria arbetar som lärare på Språkbadsskolan  i Jakobstad men är just nu hemma med barnen och Viktor jobbar inom ekonomistyrning på Umicore i Karleby. De bor i Larsmo med sina två pojkar och musicerar gärna på sin fritid.

BarnOas är en del av Oasrörelsen i Svenskfinland och består av ett gäng glada typer som vill att så många barn som möjligt ska få lära känna Jesus!
Därför reser man gärna runt och hälsar på församlingar och barngrupper.

Biskop Johan Candelin vigdes nyligen till biskop i Myanmar Lutheran Church (Burma). Han är tidigare kyrkoherde i Gamlakarleby och ordförande i Martyrkyrkans Vänner sedan 40 år. Han har varit i FN som representant för väckelsekristna i många år. Han är gift med Anna och har fem barnbarn. Hans intressen är väckelse, fredsarbete och standup-komik.

Maria och Benjamin Dahlskog tycker båda om att musicera och har sjungit med i olika körer. Maria är utbildad socionom och för tillfället mammaledig med sin förstfödda dotter. Benjamin är nyutexaminerad ingenjör och arbetar vid Kaiser EUR-MARK i Nykarleby. Benjamin spelar gärna frisbee-golf.

Dana Fagerholm är utbildad pedagogie magister, har jobbat som klasslärare och ungdomsledare, och studerar nu till själavårdsterapeut. Dana är gift sedan 33 år med Kaj och de har tre barn och fem barnbarn. Familj, fostran och själavård ligger nära hennes hjärta, liksom också musik – och hemlandet USA.

Marcus Jakobsson är politices och teologie magister. Han arbetar som kaplan i Närpes församling. Familjen består av hustrun Anne och fyra barn. Till fritidsintressena hör bl.a. litteratur, musik, historia och apologetik.

Tomas Klemets från Vörå är teolog och präst. Han jobbar som hemlandsledare i SLEF och har även jobbat som församlingspräst i över trettio år. Tomas är gift med Ingegerd och har fyra vuxna barn. Han är också fågelskådare och månskensbonde.

Max-Olav Lassila är kyrkoherde i Larsmo församling och ordförande för arbetsgruppen för Kyrkhelgen. Han är gift med Carola och har fem utflugna barn. Max-Olav är månskensjord­brukare och tillbringar gärna sin lediga tid med att meka med bilar och att umgås med de åtta barnbarnen.

Berth Löndahl är präst och bosatt i Malmö med sin fru Gunnel. Han har tre barn och fjorton barnbarn. Berth var under många år kyrkoherde i Bunkeflo församling och är nu som pensio­när redaktör få Svensk Pastoraltidskrift och ledamot av i kyrkomötet och styrelsen för Frimo­dig kyrka. Han har bl.a. skrivit en bok om Andens nio frukter.

Kerstin Mitts har arbetat som sjukvårdslärare fram till dess Herren år 1997 kallade henne till andra uppgifter. Hon har sedan dess frilansat och undervisat särskilt om bön och förbön i oli­ka församlingar och grupper. År 2000 fick hon Israel väldigt starkt på hjärtat och har därefter både bott och rest mycket i Israel samt med Bibeln som grund undervisat om Israel i olika sammanhang både i Finland och Sverige. Till fritidsintressen, läsa, vandra i fjällen och skida.

Herman Mård är en 27 årig larsmobo, gift med Fanny och de har en dotter. Han har jobbat nästan fyra år som församlingspedagog i Larsmo Församling. Herman studerar teologi och fungerar som lekmannapredikant i Jakobstads fridsförening. På fritiden är han en aktiv fågelskådare och discgolf-företagare.

Evelina och Amos Nordman är nygifta sedan juli och bor i Helsingfors. Evelina är 22 år gammal och uppväxt i Larsmo. Hon har just börjat studera till socionom. På fritiden tycker Evelina bl.a. om att vistas ute i naturen, umgås med nära och kära samt att vara kreativ genom musik eller konst. Amos är 21 år gammal och hemma från Borgå Han studerar till vardags medicin, men nära hjärtat ligger bl.a. läsning (inte minst Bibeln), musik och att tillbringa tid ute i naturen.

Leif Nummela är chefredaktör för tidningen Uusi Tie, som är ett organ för Folkmissionen. Han är utbildad teolog, bibellärare inom Finska Folkmissionen och prästvigd inom Inger­manlands lutherska kyrka. Han bor i Riihimäki tillsammans med hustrun Irene. Tillsammans har de tre vuxna barn och tio barnbarn. Leif är författare bl.a. till boken Bibelns röda tråd. Apologetik hör till Leifs största intressen, men också att röra sig ute i naturen, läsa och titta på film.

Nicolina och Jakob Nybäck har varit gifta i femton år. De har tre barn och ett par höns. Efter några år utomlands har de igen landat hemma i Larsmo. Där trivs de och njuter av lugnet och närheten till familj och vänner. Jakob jobbar som produktchef i Jakobstad och Nicolina är just nu hemma med barnen och driver ett Airbnb. Förutom familj och arbete tycker Jakob om olika bygg- och trädgårdsprojekt samt jakt och fiske.

Marina Rintamäki är 43 år gammal, gift med Tomas och mamma till fyra barn. Hon arbetar som förman vid Herrmans Produktion i Jakobstad, som tillverkar cykeldelar. Marina tycker om att sjunga, fiska och jaga.

Anne och Peter Silfverberg har tidigare varit utsända som missionärer till Japan. Anne är politices kandidat med socialt arbete som huvudämne. Hon jobbar som församlingssekreterare i Karleby svenska församling. Peter är teologie magister och har jobbat som församlingspastor i samma församling. Tillsammans har de tre barn och fyra barnbarn. Fritidsintressen är bl.a. cykling, simning och teknik.

Marko Sjöblom har under hela sitt vuxna kristenliv varit intresserad av dopläran. Han är född i Helsingfors och har arbetat som präst sedan 1996 i flera församlingar. Sedan 2004 är Marko  kaplan i Larsmo församling.

Mats Sjölinds lovsångsteam bildades till en Oaskonferens i Vasa 1998 och har hållit på i drygt tjugo år. Medlemmarna i teamet kommer från Vasa i söder till Karleby i norr. Man har fungerat som ”husband” vid Oas-konferenserna i Svenskfinland under alla dessa år. Dessutom kallades man att medverka vid en Oas-konferens i Sverige 1999 och det blev en fortsättning på hela femton år, mest i norra men också ett par gånger i södra Sverige. Under flera år har teamet regelbundet medverkat på Fokus-samlingar i Jakobstad och på Crosspoint-ungdoms­kvällar i Karleby samt diverse andra samlingar såsom Kyrkhelgen med flera. Repertoaren bes­tår av svenska, finska, israeliska och engelska lovsånger samt av psalmer och sånger från väck­­el­­­se­­traditionen. Fokus ligger mera på att sjunga till Gud än om Gud. Lovsång är ju inte en musik­stil, utan handlar om hjärtats tillbedjan av vår Herre och Frälsare, vilket kan ut­tryckas på många olika sätt, enligt Mats Sjölind.

         Lovsångsteamet samarbetar ofta med lovsångsdansgruppen Machol l’Adonai från Karleby. Machol l’Adonai betyder ”dans till Herren” på hebreiska och det är precis vad gruppen ägnar sig åt – att lovprisa med hela kroppen. Gruppen består av ett tiotal dansare och på repertoaren finns såväl utpräglade lovsånger som israeliska danser. I Bibeln förekommer det vid ett flertal tillfällen att människor visade sin tacksamhet och glädje genom att dansa till Guds ära.

Hannes Uunila är uppvuxen i Larsmo, men bor för tillfället i Helsingfors, där han studerar kyrkomusik på Sibelius-Akademin. I magisterstudierna fördjupar han sig i orgel och klassisk sång, men körmusiken utgör också en viktig del i hans musikutövande. För tillfället jobbar han också som kantor i Kronoby församling.

Pastor Victor ledde i många år väckelsearbetet i Iran och dömdes till elva års fängelse. Han berättar om förföljelse och hot men också om korsets segerkraft.

Tuisku Winter bor med sin familj i Karleby och jobbar som präst och ledare för Folkmis­sio­nens arbete i Mellersta-Österbotten. Han är präst, gift med Annukka och har tre barn i skol­ål­dern. På fritiden läser Tuisku gärna och tar en sväng till gymmet eller en löptur. Annars går ti­den åt till att vara med familjen och göra något tillsammans. Att studera Bibeln har varit nära Tui­s­kus hjärta speciellt efter att han kom till väckelse i tonåren.

Kjell Östman är gift med Saga och de har fem barn. Kjell är utbildad byggnadsingenjör och arbetar till vardags i sitt företag. Under tiden 2019-2022 bodde Kjell och Saga tillsammans med den yngsta dottern i Sverige. Där studerade Kjell teologi på heltid vid Församlingsfakul­teten i Göteborg och Saga arbetade som trädgårdsmästare på en plantskola. I juli 2022 flyttade de tillbaka till sitt hus i Bosund i Larsmo.

Henrik Östman är kaplan i Jeppo och gift med Rael. De har tillsammans barnen Ellinor och Klaus. C S Lewis, friluftsliv och skidning hör till Henriks intressen.

Vi är några kvinnor från Larsmo med omnejd som delar en längtan efter att prisa Herren och upphöja Hans namn. Vi träffas varannan vecka i Larsmo församlingshem och har hållit på så i drygt fem år. Ibland leder vi församlingen i lovsång under högmässor, lördagssamlingar, lovsångskvällar och andra samlingar. Varmt välkommen med om du delar vår längtan.
“Du visar mig livets väg. Jag mättas av glädje inför ditt ansikte, av ljuvlighet på din högra sida för evigt.” Ps. 16:11